ازگونه های مهم این گروه آفات میتوان به تریپس پیاز اشاره نمود که گونه ای بسیار پلی فاژ بوده و به عنوان محصولات بسیار مختلف کشاورزی مانند توتون، پنبه، گل کلم، پیاز،گوجه فرنگی، سیب زمینی، خیار، چغندر قند، شلغم، لوبیاو جعفری حمله می کنند این حشره که به رنگ زرد مایل به قهوه ای یا خاکستری روشن دیده می شود حدود یک میلی متر طول داشته و در شرایط آب و هوایی مناسب دوره زندگی آن از تخم تا حشره کامل حدود 3 تا 4 هفته طول می کشد.
نحوه خسارت: این آفت زمستان را به صورت حشره کامل داخل بقایای گیاهی، علف های هرز یا داخل خاک به سر می برد و تخم هایش را به صورت انفرادی در داخل نسج گیاه و زیر اپیدرم می گذارد. بیشترین خسارت آفت به جوانه هایی است که در داخل خاک از پوسته بذر خارج می شوند.
محل تغذیه حشره کامل، پوره و لارو نیز بر روی قسمت های مورد تغذیه به صورت نقاط سفید مایل به زرد دیده می شود.
ایجاد این لکه های روشن روی برگ از علائم بارز خسارت تریپس بوده و فضولات سیاه رنگ حشره نیز در این لکه ها دیده می شود. تغذیه تریپس از غنچه های گل سبب بدشکلی آنها شده و در نهایت گیاه خشک می شود.
پیشگیری و مبارزه
- پایش حضور تریپس ها در گلخانه با استفاده از تله ها یا کارت های چسبنده آبی رنگ.
- استفاده از موانع مانند پوشش های پلی اتیلن در سطح خاک برای جلوگیری از ورود لارو ها به درون خاک و شفیره شدن آنها.
- وجین علف های هرز داخل و اطراف گلخانه.
- حرارت دادن خاک گلخانه با بخار آب یا سولاریزاسیون.
- استفاده از عوامل پارازیتوئید یا شکارگر مانند کنه های خانواده فیتوزئیده، سن های شکارگر آنتوکوریده و یا قارچهای بیمارگر.
- مبارزه شیمیایی بر روی تخم ها موثر نمیباشد زیرا تخمها در داخل نسوج گیاه قرار میگیرند اما برای مبارزه با پوره ها و حشرات کامل میتوان از سمومی مانند پی متروزین (چس) که سموم سیستمیک و نفوذی میباشند استفاده کرد.