درباره فلفل دلمه ای
برای آنکه بدانید فلفل چیست اول باید تیرۀ اصلی گیاهی آن را بشناسید. این میوه از خانوادۀ بادنجانیان است و انواع مختلفی دارد. از سایر اعضای شناخته شدۀ این خانواده میتوان به گوجه اشاره کرد. این گیاه بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است. فلفل به انگلیسی pepper نامیده می شود و از فلفل به لاتین یعنی piper گرفته شده است. رایج ترین انواع این میوه در ایران، فلفل شمشیری (تیز) و دلمه ای است.
استفاده از فلفل به عنوان یک ادویه برای غذا از قرن ها پیش رایج بوده است. ویتامین C فلفل آن را به عنوان یک منبع غنی این مادۀ ضروری معرفی کرده است.
ایران یکی از صادر کننده های این میوه در منطقه است. فلفل صادراتی ایران به کشورهای روسیه، عراق و کشورهای عربی خلیج فارس صادر می شود.
انبار بسته بندی محصولات گلخانه ای ترابی صادر کننده فلفل دلمه ای سبز، فلفل رنگی، فلفل شمشیری با بهترین کیفیت در ایران است.
فلفل قرمز و فواید آن
در گذشته طعم تند این میوه آن را به یک نگهدارنده غذایی تبدیل کرده بود. علت تندی فلفل، ماده ای شیمیایی به نام کپسایسین است. قبل از اختراع یخچال، تندی را به غذا اضافه میکردند تا از فساد آن در هوای گرم جلوگیری کند. خاصیت ضد میکروبی کپسایسین تا 75% رشد باکتریها را مهار میکند. حتی امروزه نیز اضافه کردن طعم تندی به غذا به شکل پودر فلفل قرمز و سس تند، بدن را در برابر مسمومیت غذایی محافظت میکند. هر چقدر فلفل تندتر باشد این اثر آن بیشتر است.
فلفل قرمز حاوی کپسایسین و آنتی اکسیدان های زیادی است. این عناصر مغذی خواص فلفل را متعدد میسازد، از جمله:
1- خواص عجیب فلفل چیلی برای دستگاه گوارش
شاید به نظر عجیب بیاید که کپسایسین موجود در این مادۀ غذایی یک ضد تحریک است. معمولاً به افرادی که به زخم های گوارشی مبتلا هستند توصیه می شود تا از خوردن غذاهای تند اجتناب کنند ولی تحقیقات نشان داده است که این میوه برای زخم معده مفید است. پودر فلفل دارای مقداری آنتی اکسیدان و سایر مواد مغذی مفید برای درمان و کمک به مشکلات گوارشی مانند ناراحتی معده، نفخ، اسهال و درد شکمی است.
2- خواص عجیب فلفل چیلی برای لاغری و کبد چرب
چیلی با ایجاد فرآیندهای ترموژنیک در بدن که باعث تولید گرما میشود، سرعت متابولیسم را افزایش میدهد. هر چقدر متابولیسم بیشتر شود، بدن نیاز به انرژی بیشتری خواهد داشت و در نتیجه کالری بیشتری را میسوزاند که خود موجب کاهش وزن میشود. مصرف این میوه به شکل تند در وعدۀ صبحانه، جلوی اشتهای فرد را برای سایر وعده های غذایی می گیرد. حتی پروتئین های بدن هنگام خوردن آن عاملی علیه تجمع چربی در بدن می شوند. مطالعات نشان داده است کپسایسین یک روش کاربردی برای کاهش وزن است به طوری که رشته های عصبی که پیام را از معده به مغز منتقل می کنند از بین می برد.
3- کمک به سلامت قلب
نوع قرمز این میوه با کاهش کلسترول خون از رسوب چربی در سیستم گردش خون جلوگیری میکند. در نتیجه امکان ابتلا به بیماریهای قلبی و لخته شدن خون کاهش مییابد. همچنین با باز کردن مسیر شریانهای خونی به بهبود جریان خون در بدن کمک میکند. در نتیجه مصرف فلفل قرمز و فشار خون با هم ارتباط مستقیم دارند.
4- تسکین درد
عملکرد طعم تند این میوه در تسکین میگرن جالب است. با مصرف فلفل تند، حواس مغز به سمت درد جدید بر میگردد و از درد اصلی فارغ میشود. بعد از مدتی به احساس درد به طور کلی بهبود مییابد. همچنین کپسایسین یک مسکن درد قوی است که با اثر مادۀ شیمیایی پی را کاهش میدهد. مادۀ شیمیایی P پیام درد را به مغز میرساند. آزمایشهای معتبری برای استفاده از کپسایسین در کاهش درد زونا، نوروپاتی اچ آی وی و سایر دردها انجام شده و نتایج مثبت داشته است.
5- خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
کپسایسین موجود در این میوه خاصیت ضد التهابی دارد. از رشد سلولهای سرطانی پروستات جلوگیری میکند و در عین حال به سلولهای طبیعی آسیبی نمیزند. از خواص فلفل تند برای مردان به غیر از سلامت پروستات، افزایش سطح هورمونهای جنسی به علت داشتن روی و منیزیم است. فلفل سیاه حاوی روی است که یک آنتی اکسیدان قوی است و بر رشد و حرکت و اسپرم تأثیر میگذارد. همچنین مصرف مقادیر زیادی از این میوه در زنان از سرطان سینه جلوگیری میکند. تأثیر بهبود بخش آن بر روی سرطانهای پانکراس و مثانه هم ثابت شده است.
6- ضد حساسیت
کپسایسین یک ضد التهاب قوی است. نوع تند این میوه به پیشگیری از آلرژی و بهبود علائم آن کمک می کند. تحقیقات نشان داده است که فلفل تند در بهبود پسوریازیس – یک بیماری همراه با خارش و لکه های پوستی – مؤثر است. استفاده از آن به شکل ضماد به میزان قابل توجهی تعداد سلول های پوستی مازاد را برای تکثیر کاهش می دهد و از ضایعات پوستی خود ایمنی جلوگیری می کند.
فلفل دلمه ای رنگی
فلفل رنگی یا دلمه ای هم مانند نوع تند و شمشیری، خواص آنتی اکسیدانی بسیاری دارد. این گروه کالری کمی دارند و سرشار از ویتامین C هستند. رنگ سبز آن هنوز نارس است و رسیدۀ آن به رنگ های قرمز، زرد و نارنجی در می آید. طبیعتاً سبز آن به شیرینی میوۀ رسیده نیست و در نتیجه شکر کمتری دارد.
نوع دلمه ای تازه و خام عمدتاً از آب تشکیل شده و مابقی آن کربوهیدرات و کمی پروتئین و چربی است. مواد مغذی موجود در 100 گرم آن به صورت کاملا رسیده عبارت است از: 92% آب، 31 کالری، 1 گرم پروتئین، 6 گرم کربوهیدرات، 4.2 گرم شکر، 2.1 گرم فیبر، 0.3 گرم چربی. کربوهیدرات های موجود در آن باعث طعم شیرینش هستند.