سبزی خوش طعمی به نام کاهو
در قصه ها، پرورش کاهو به دوران مصر باستان باز می گردد، پس باید آن را گیاهی قدیمی به حساب آورد. کاهو انواع متنوعی دارد و از شکلی شبیه اسفناج با طعم تلخ تا برگ هایی سبز و روشن با طعم شیرین را در بر می گیرد. گیاهی سالانه است و به راحتی کشت می شود. با این که امکان پرورش آن در همۀ فصول وجود دارد ولی به عنوان یک گیاه پاییزه شناخته می شود چرا که باید پیش از آنکه به گل دادن برسد، برگ های آن را مصرف کرد. برای همین باید در دمای پایین آن را پرورش داد.
کاهو به انگلیسی Lettuce نامیده میشود. نوع بیشتر شناخته شدۀ آن برای ما Romaine lettuce است. که از نظر مواد مغذی نسبت به سایر انواع کاهو، برتر است.
رازهای سلامتی پنهان در هر برگ کاهو
با توجه به اینکه 95% از این گیاه را آب تشکیل می دهد، مواد مغذی آن به تنهایی برای یک وعدۀ غذایی کافی نیست برای همین کاهو را همراه با سایر سبزیجات مصرف می کنند. با اینکه در سال های اخیر مصرف کاهو با مواد پخته در سالادها رواج پیدا کرده است ولی در طب سنتی مصرف مواد خام و پخته با هم درست نیست و معده را به فساد دچار می کند. بهتر است سالاد به شکل یک وعده مستقل مصرف گردد.
البته این سبزی به طور عمده دارای ویتامین های A و K است. ویتامین K کاهو آن را تبدیل به منبعی برای تأمین این مادۀ مغذی و ضروری برای بدن انسان ساخته است. K از کلمۀ آلمانی کوالاسیون به معنی لخته شدن خون گرفته شده است. این ویتامین و ویتامین آ برای کنترل التهاب، کاهش وزن، ارتقای سلامت مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی مفید هستند.
از دیگر فواید کاهو، وجود آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین ث در آن است. این ویتامین از سخت شدن شریان ها جلوگیری می کند، عروق را تقویت می کند و از حملات قلبی جلوگیری می کند. این سبزی منبع فولات یا همان فولیک اسید طبیعی است.
انواع و اشکال کاهو
یکی از انواع پر مخاطب این سبزی کاهو Iceberg یا کاهو پیچ است. مقدار آب موجود در آن 96% است. فیبر و آب آن برای سلامت روده مفید است. نوع دیگری که بیشتر کارکرد تزئینی دارد کاهو بنفش یا کاهو فرانسوی است. در انواع سالادها کاربرد دارد و به خاطر شکل آن باعث پخش یکنواخت سس در سالاد می شود. به نسبت سایر انواع از آنتی اکسیدان های بیشتری برخوردار است.
کاهو چینی که در واقع به خانوادۀ کلمها تعلق دارد و در غذاهای آسیای شرقی به صورت خام، پخته یا ترشی استفاده می شود. در غذاهای اصیل آسیایی از سرخ کرده و نودل گرفته تا کوفته ها رولت ها و سالادها کاربرد دارد. طعم آن پس از پخت شیرینتر می شود.
خواص کاهو برای سلامتی
یکی از خواص این سبزی، مبارزۀ آن با درد و التهاب است. در یک مطالعه دربارۀ روشهای تسکین درد در طب سنتی، از کاهو برای تسکین التهاب و درد استخوان استفاده شد و اثربخش بود. همچنین ویتامینهای A، E و K، آنتی اکسیدانهایی هستند که برای التهاب مفیدند. برخی پروتئینهای موجود در این گیاه مانند لیپوکسیژناز در کنترل التهاب مؤثر است.
کاهو خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش میدهد و حتی برای درمان آن هم مؤثر است. شاخص گلیسمی آن پایین است و حاوی یک کاروتید ضد دیابت به نام لاکتوکاسانتین است که گلوکز خون را پایین میآورد.
مصرف کاهو در شیردهی به افزایش شیر مادران کمک میکند. از آنجایی که گیاهان سبز منبع آهن و آنتی اکسیدان هستند، این سبزی برای تأمین آهن مورد نیاز مادران مفید است. البته از عوارض کاهو، نفخ است که نوزاد پس از مصرف شیر مادر به آن دچار میشود. برای همین خوب است از کاهوی پخته استفاده کرد.
فواید کاهو در بدنسازی
این سبزی به هیدراته نگه داشتن بدن کمک می کند که برای یک ورزشکار امری ضروری است. همچنین حاوی نیترات است که ظرفیت بدن را در ورزش های قدرتی بالا می برد. نیترات موجود در آن باعث قدرت عضلات و بهبود متابولیسم بدن در طول فعالیت های ورزشی می شود.
همچنین ورزشکارانی که قصد کاهش وزن دارند می توانند برای رژیم کم کالری خود به آن بسنده کنند. چرا که تنها 5 کیلوکالری انرژی دارد و در عین ریز مغذی های موجود در آن، نیاز بدن را تأمین می کند. فیبر موجود در این سبزی از پرخوری جلوگیری خواهد کرد.
ویتامین k موجود در این سبزی برای استخوان ها و استخوان سازی نیز مفید است.
کاهو و طب سنتی
این سبزی طبع سرد و تر دارد و برای جلوگیری از یبوست مناسب است. رطوبت بدن را تأمین میکند و برای فصل بهار و تابستان خوب است. سکنجبین هم ترکیب سرکه و انگبین (شیره یا عسل) است که مصلح این سبزی است. سرکه متعادل کنندۀ حرارت و التهابات کبد است که خواص کاهو برای کبد چرب را تکمیل میکند.
عرق کاهو هم خواص این سبزی را دارد و علاوه بر آنها برای خواب راحت مناسب است. عرق کاهو را کی بخوریم؟ بهترین زمان مصرف آن برای مصارف دارویی یک استکان قبل از غذاست و برای بهبود خواب، یک استکان قبل از خواب است.